خیار، گیاهی از تیره کدوییان و بومی کشور هند است که اقسام گوناگونی دارد. میوهاش درشت و سبز یا سفیدرنگ است و آن را خام میخورند بوته آن مانند بوته خربزه است. ۹۰ درصد حجم خیار آب است و این میوه قدرت حفظ آب را دارد؛ بنابراین محتوای داخل آن نسبت به بیرون آن ۲۰ درجه خنک تر است.
خواص خیار
قراردادن خیار خام روی پوست، حرارت و التهاب را کاهش میدهد. خاصیت خنککننده و تمیزکننده آن برای پوست مفید است.
آب خیار تازه، سوزش سردل، اسید معده، زخم معده و ورم معده را تسکین میدهد.
قرار دادن برش خیار روی چشم نه تنها تسکین آور است بلکه ورم را نیز کاهش میدهد.
مصرف روزانه آب خیار، در کنترل بیماری اگزما، آرتروز و نقرس نقش دارد. خیار برای افرادی که از بیماری ریه، معده و سینه رنج میبرند، مفید است.
پتاسیم موجود در آن برای بیماران دارای فشارخون بالا مفید است.
خیار حاوی آنزیمی به نام ارپسین (Erepsin) است که در هضم پروتئین کمک میکند.
مخلوطی از آب خیار، هویج، کاهو و اسفناج در رشد مو مؤثر است.
بیماری روماتیسم را که به علت اسید اوریک اضافه در بدن به وجود میآید با مصرف مخلوطی از آب خیار و هویج درمان کنید.
خیار برای مقابله با بیماریهای دندان و لثه نیز مؤثر است.
این میوه خاصیت درمانی برای بیماریهای کلیوی، مثانه، کبد و لوزالمعده دارد. ماده معدنی موجود در آن مانع ایجاد شکاف در ناخنهای دست و پا میشود. خیار و آب آن برای بیماران دیابتی مفید است.
ویتامین K موجود در آن، مانع رشد سلولهای سرطانی و تومور میشود.
پوست خیار منبع خوب سیلیکا (Silica) است که برای حفظ سلامتی بافت پیوندی مؤثر است.
خوردن خیار با پوست، مخصوصاً اگر تر و تازه باشد، برای معده بسیار مفید فایده است. اما در صورتی که تازه نباشد و ایجاد دل درد نماید، جهت دفع ضرر باید با عسل یا مویز یا رازیانه خورد. همچنین اگر خیار خیلی رسیده و زرد شده باشد خوردن آن تولید دل درد میکند.
طبع خیار سرد و تر است.
خیار را برای درمان سوختگیهای سطحی، خارش و رفع گزش زنبور میتوان استفاده کرد.
2 عدد خیار را در یک لیتر آب بپزید سپس صاف نمایید 2 یا 3 قاشق روغن بادام شیرین به آن اضافه کنید بعد میتوانید با این لوسیون صورت را پاک نمایید.
برای درمان آفتاب سوختگی ضماد خیار روی پوست بگذارید (یکبار خیار و یکبار ضماد سیبزمینی) با روغن زیتون هم چرب کنید.
خیار تصفیه کننده خون و حل کننده اسیداوریک میباشد.
کسانی که ناراحتیهای معده دارند خیار کم مصرف کنند و فقط بالای غذا بخورند.
برای جلوگیری از خارش پوست و تحریکات جلدی از ضماد خیار استفاده کنید.
کسانی که پوست چرب دارند خیار را در آب پخته، صاف نموده، پوست را با آن تمیز کنند.
برای از بین بردن کک مک، ضماد خیار + شیر خام (نجوشیده) روی پوست بگذارند.
برای بسته شدن منافذ پوست، تخم خیار + تخم کدو + تخم خربزه را آسیاب کرده سپس یک قاشق در شیر حل نموده، بهصورت ماسک روی پوست بگذارند.
برای از بین رفتن قرمزی چشم ورقه خیار را روی چشم بگذارید.
برای درمان ورم پروستات، مغز خیار را هر شب بهصورت شیاف استفاده نمایید.
کسانی که دیابت دارند بالای غذا خیار مصرف نمایند.
اگر همراه غذا سالاد خیار خورده شود، به درمان یبوست کمک میکند.
اگر روزی یک عدد خیار بخورید از سرماخوردگی زمستان درامان خواهید بود.
یکی از مضرات خیار این است که باعث عدم جذب ویتامین ث در بدن میشود اخلاط را زیاد مینماید.
کسانی که ضعف دید دارند و یا رماتیسم و یا زخم روده و اثنیعشر، ورم کلیه، سنگ کلیه، کمر درد از خوردن خیارشور خودداری کنند.
برای از بین بردن زیادی صفرا و اسید خون از خیارهایی که تخم زرد دارند (کاملاً رسیدهاند) بدون نمک میل کنند.
یک روش دیگر برای دفع زیادی صفرا: 250 گرم آب خیار را با عسل شیرین نموده، بنوشید.
برای بازشدن رنگ چهره آب خیار کاملاً زرد و رسیده را بنوشید.
برای دفع یرقان از آب خیار استفاده نمایید.
اگر خیار را غروب از بوته چیده و همان زمان بخورید، برای نرمی استخوان و سل مفید است.
هنگامی که خیلی غصه دارید، خیار بخورید؛ زیرا برطرف کننده اندوه است.
برای درمان یرقان پوست، خیار را جوشانده، آب آن را سه روز متوالی میل نمایید.
کسانی که سردرد دارند، خیار را بوییده، ضماد آن را روی پیشانی بگذارند.
برای رفع کمخوابی و بیخوابی خیار را بوییده و ضماد آن را روی پیشانی و شقیقه بگذارید یا چند قطره در بینی بچکانید.
برای بازشدن رنگ رخسار یک لیوان آب خیار + 2 عدد میخک با کمی عسل را به مدت 24 ساعت در یخچال بگذارید، سپس میل نمایید.
کسانی که مبتلا به اسهال هستند،؛ از خوردن خیار خودداری کنند.
کسانی که کولیت(ورم و التهاب روده)، دارند از خوردن خیار خودداری کنند.
بهتر است کودکان کم سال کمتر خیار بخورند.
خوردن سوپ خیار، گرفتگی و بندآمدن ادرار را باز میکند.
مرهم خیار را بر روی سوختگی در اثر آتش و یا آب جوش بگذارید.
جوشانده ریشه خیار برای معالجه بریبری به کار میرود.
خیار سبز نرسیده، اگر با شکر پخته شود برای اسهال خونی مفید است.
بهتر است خیار از بن آن یعنی محل اتصال به بوته خورده شود.
اگر برگ خیار در زمان چیدن لگد شود، تلخ میشود.
یک روش دیگر برای شاداب کردن پوست؛ آب خیار را گرفته، بجوشانید؛ پس از سردشدن در یخچال بگذارید و روزی چندبار به صورت بمالید.
کلروفیل پوست خیار موجب ازدیاد خون و تقویت عضله قلب میگردد و بخاطر همین اگر خیار کوچک با پوست مصرف گردد، هضم آن آسانتر است.
برای آسان شدن درد زایمان 10 گرم پوست خشک خیار پس از ظاهر شدن درد میل کنند؛ البته نبایستی قبل از پیدایش درد و علائم زایمان میل شود.
کسانی که استخر میروند برای محافظت از پوستشان میتوانند از ترکیب یک لیوان آب خیار با یک قاشق مرباخوری گلیسیرین و یک قاشق چایخوری گلاب، به پوستشان بمالند.
آب خیار + آب سفید درختی برای شست وشوی کلیه مفید است.
کسانی که فشارخون دارند، خیار تازه بدون نمک 3 عدد صبح ناشتا، یک عدد عصر و یک عدد قبل از خواب مصرف نمایند. (البته اگر معده آنها ضعیف نیست).
برای ترکخوردگی لب از روغن خیار استفاده نمایید.
طرز تهیه روغن خیار: آب خیار را گرفته، داخل روغن کنجد می ریزیم و میگذاریم با حرارت ملایم آب خیار تبخیر شود. روغن باقی مانده روغن خیار است؛ در ضمن این روغن برای ترکهای پوست دست و پا نیز مفید است.
خیار چنبر نیز اکثر خواص خیار را دارد.
ماسک آن به شفافیت پوست کمک میکند؛ همچنین خوردنش. برای این که نتیجه بهتری بگیرید، خیار چنبر را با کمی آرد عدس مخلوط نموده، روی پوست بگذارید.
برای درمان سیاتیک، ضماد خیار چنبر در محل درد گذاشته شود.
تخم خیار چنبر برای مرض سوزاک مفید است.