1

بهداشت روانی خود را چگونه می توانیم حفظ کرده یا بهبود ببخشیم؟

  • کد خبر : 33887
  • 27 آذر 1397 - 9:39
بهداشت روانی خود را چگونه می توانیم حفظ کرده یا بهبود ببخشیم؟

بهداشت روانی و تامین آن برای “مردم ، سازمان ها و دولت ها” موضوع بسیار مهمی است، چرا که با کارایی فردی و اجتماعی افراد و در کنار آن با پیشرفت های “علمی ، صنعتی و…” جامعه گره خورده است.

بهداشت روانی و تامین آن برای “مردم ، سازمان ها و دولت ها” موضوع بسیار مهمی است، چرا که با کارایی فردی و اجتماعی افراد و در کنار آن با پیشرفت های “علمی ، صنعتی و…” جامعه گره خورده است.

واژه بهداشت (Health) و سلامتی همیشه انسان را در طول تاریخ به خود مشغول کرده است. تدوین برنامه های تربیتی  بهداشتی برای حفظ سلامتی و مطالعه ، جلوگیری و درمان بیماری ها نمونه ای از این اقدامات بشری است. بهداشت در یک تقسیم کلی به دو نوع “بهداشت جسمی” و “بهداشت روانی” تقسیم می شود. ولی آنها همپوشی های زیادی را با هم دارند (بر یکدیگر تاثیر می گذارند).

بهداشت روانی از آن جهت که رابطه مستقیمی با “عملکرد فردی  اجتماعی” و آسیب های روانی  اجتماعی” دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است و این اهمیت باعث تدوین و اجرای برنامه های متعدد بهداشت روانی در سه بعد ” پیشگیری ، درمان و توانبخشی” می شود این سه بعد در برگیرنده تمام اهداف و فعالیت های بهداشت روانی است.

تعاریف بهداشت روانی

تعریف سازمان بهداشت جهانی از بهداشت روانی

سازمان بهداشت جهانی ، بهداشت روانی را این گونه تعریف می کند: “بهداشت روانی در درون مفهوم کلی بهداشت قرار دارد و بهداشت یعنی توانایی کامل برای ایفای نقش های روانی و جسمی ، بهداشت به معنای نبود بیماری یا عقب ماندگی نیست.”

تعریف انجمن بهداشت روانی کانادا

انجمن بهداشت روانی کانادا در یک دید جامع بهداشت روانی را در سه قسمت “نگرش های مربوط به خود ، نگرش های مربوط به دیگران و نگرش های مربوط به زندگی” تعریف می کند. از نظر این انجمن بهداشت روانی یعنی : “توانایی سازگاری با دیدگاه های خود ، دیگران و رویارویی با مشکلات روزمره زندگی.”

عوامل موثر بر بهداشت روانی

بهداشت روانی خود را چگونه می توانیم حفظ کرده یا بهبود ببخشیم؟

بهداشت روانی افراد متاثر از عوامل متعددی است، اگر چه این عوامل به صورت جداگانه مورد مطالعه قرار می گیرند ولی در واقع این موضو ع چند وجهی متاثر از یکدیگر است. بدین معنی که افراد به علت شرایط محیطی یا عوامل فردی تعادل و آرامش روحی شان دچار تغییراتی می شود و هر چه شدت این عوامل زیادتر باشد، تاثیر و تهدیدش بیشتر خواهد بود. عواملی همچون : “عدم برآورده شدن نیازهای اولیه، ناکامی، استرس، یادگیری، مسائل اجتماعی و رسانه های جمعی و… از عمده ترین تاثیرگذاران بر بهداشت روانی هستند.

ابعاد بهداشت روانی

پیشگیری نوع اول (Primary Prevention)

هدف این نوع از بهداشت روانی ممانعت از شروع یک بیماری یا اختلال است، “با حذف عوامل کلی کاهش عوامل خطرساز ، تقویت مقاومت افراد ، دخالت در فرایند اختلال” بدست می آید.” برنامه های آموزش بهداشت روانی (نظیر آموزش والدین برای تربیت کودکان ، آموزش تاثیرات مصرف الکل و مواد و…)، برنامه های بالا بردن کارایی و توان افراد (نظیر برنامه های تقویتی برای کودکان محروم) ، ایجاد سیستم های حمایت اجتماعی (نظیر بیمه های درمانی ، ایجاد و حمایت از گروه های محلی و اجتماعی حمایت کننده از افراد مبتلا)” نمونه های پیشگیری نوع اول می باشد.

پیشگیری نوع دوم (Secondary Prevention)

هدف اقدامات این بعد از برنامه بهداشت روانی ، شناخت به موقع و درمان فوری و مناسب اختلال (یا بیماری) است. تمام نظریه ها و اقدامات درمانی نظیر “دارو درمانی ، رفتار درمانی ، شناخت درمانی ، گروه درمانی ، روانکاوی و …” در غالب این بعد از بهداشت روانی قرار می گیرد.

پیشگیری نوع سوم

هدف این بعد از بهداشت روانی ، بازگرداندن و حفظ تمام یا قسمتی از توانایی های از دست رفته فرد به علت اختلال (یا بیماری) است، تا فرد بتواند به گونه ای مفید و سازنده به زندگی “خانوادگی ، اجتماعی و شغلی” خود باز گردد. در واقع برنامه های این بعد با “توانبخشی” (Rehabilitation) افراد و جلوگیری از بازگشت مجدد اختلال (یا بیماری) در فرد و حفظ و پیشبرد سلامت ایجاد شده توسط درمان ، سروکار داشته ، اقدامات قبلی را تکمیل می کند.

چشم انداز بحث

بهداشت روانی خود را چگونه می توانیم حفظ کرده یا بهبود ببخشیم؟

موضوع بهداشت روانی و تامین آن برای “مردم ، سازمان ها و دولت ها” بسیار مهم است، چرا که با کارایی فردی و اجتماعی افراد و در کنار آن با پیشرفت های “علمی ، صنعتی و…” جامعه گره خورده است. امروزه اکثر کشورها منابع زیادی را برای بهبود بهداشت روانی جامعه صرف می کنند و در کنار آن با تدوین برنامه های جامع از “سازمان ها و منابع محلی  اجتماعی” نیز استفاده می کنند. متاسفانه ایران از این حرکت جامعه بشری به دور مانده است.

بطوری که افراد و بیماران دچار مشکلات روحی از ابتدایی ترین حق خود یعنی بیمه خدمات درمانی بهداشتی محروم هستند و تاکنون هیچگونه نشانه و حرکت موثری که نشان دهنده اهمیت بهداشت و سلامتی این افراد باشد در دولت دیده نشده است. در واقع افراد و بیماران دچار “مشکلات روحی  روانی” افراد “فراموش شده” در ایران هستند.

چگونه به بهداشت روان خود کمک کنیم

سلامت یا بهداشت روان هنر زندگی کردن، حفظ و ارتقای سلامت و یا قابلیت ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران، تغییر و اصلاح محیط فردی و اجتماعی و حل تضادها و تمایلات شخصی به طور عادلانه و مناسب است. وظیفه و هدف اصلی برنامه های بهداشت روان تامین سلامت فکر و روان افراد جامعه است.

احساسات خود را بپذیرید:

هیجان های شدید ممکن است ایجاد اضطراب کنند، خشم، اندوه، ترس، احساس ناکامی همگی هیجان های ناخوشایندی هستند که ممکن است بخواهیم با انکار آن ها از اضطراب در امان باشیم.

گاهی برای اجتناب از احساس اضطراب ممکن است سعی کنیم در برابر موقعیت ها برخورد عاری از هیجان داشته باشیم، چنین برخوردی به یک نوع خونسردی زودگذر می انجامد که خود می تواند ویرانگر باشد، گاه نیز ممکن است بکوشیم هیجان ها و عواطف خود را فرو بنشانیم که این امر سبب می شود دیگر نتوانیم شادی ها و غم هایی را که بخشی از ارتباط های ما با دیگران است، طبیعی و بهنجار بدانیم. در بسیاری از موقعیت ها، بروز هیجان های ناخوشایند یک واکنش بهنجار است و اذعان به وجود آن ها بهتر از انکار آن است.

هنگامی که نمی توانید هیجانی را به صورت مستقیم ابراز کنید (مثل داد کشیدن سر رئیس یا معلم) برای رهایی از فشار روانی حاصل بهتر است راهی برای برون ریزی آن هیجان پیدا کنید، مثل پیاده روی طولانی، کوبیدن بر توپ تنیس یا در میان گذاشتن مسئله با یک دوست هم دل می تواند خشم شما را فرو بنشانید.

ببینید در چه زمینه هایی آسیب پذیر هستید:

شناختن انواع موقعیت هایی که شما را خشمگین و یا واکنش تندی در شما ایجاد می کند و دوری و اجتناب از این موقعیت ها می تواند به سلامت روان شما کمک کند و یا شناخت کامل و پیدا کردن علت خشم شما را به حل موضوع هدایت می کند.

شاید حضور در مراسم صبح گاه یا درس جواب دادن وسط کلاس شما را مضطرب می کند، می توانید موضوع را کامل بررسی کنید، علت آن می تواند اعتماد به نفس کم شما باشد می توانید با تمرین سخنرانی جلوی آیینه یا دوستان اعتماد به نفس خود را افزایش دهید یا می توانید با دید دیگری به موضوع نگاه کنید یعنی به جای این که فکر کنید همه منتظرند که من دهان باز کنم تا به من ایراد بگیرند به خود بگویید همکلاسی ها به موضوع صحبت من علاقه مند هستند و نباید نگران باشم که ممکن است چند اشتباه از من سر بزند .

بسیاری از مردم به ویژه زمانی احساس اضطراب می کنند که با فشار کار رو به رو باشند با برنامه ریزی و فاصله گذاری دقیق بین کار و کوشش های خود می توانید از احساس درماندگی در دقایق آخر جلوگیری کنید و هرگاه برای رسیدن به کلاس ها یا سر قرار ها به طور عمد وقت بیشتری را در نظر بگیرید در این صورت یکی از علل فشار روانی خود را از بین برده اید.

استعدادها و رغبت های خود را بپرورانید

بهداشت روانی خود را چگونه می توانیم حفظ کرده یا بهبود ببخشیم؟

کسانی که بی حوصله و ناخوشایند هستند به ندرت رغبت های فراوانی دارند، اغلب هر چه درباره یک موضوع (ورزش و مهارت های جسمانی، علایق تحصیلی، موسیقی، هنر، نمایش و انواع حرفه ها) بیشتر بدانید آن موضوع برای شما جذاب تر می شود و به تبع آن زندگی نیز گیرایی برای شما پیدا می کند، علاوه بر این، احساس شایستگی ناشی از دست یافتن به مهارت ها نقش بسیار عمده ای در بالا بردن اعتماد به نفس دارد.

با دیگران روابط صمیمانه برقرار کنید، هسته اصلی بیشتر اختلال های عاطفی احساس انزوا و تنهایی است، ما آدمیان موجودات اجتماعی هستیم و به پشتیبانی، آرامش و اطمینان خاطری که از جانب دیگران فراهم می شود، نیاز داریم.

هر گاه همه توجه خود را فقط به مشکلات خودتان معطوف کنید در این صورت ممکن است گرفتار دل مشغولی ناسالم درباره خود شوید.

از طریق درمیان گذاشتن نگرانی های خود با دیگران اغلب می توانید مشکلات خود را روشن تر ببینید، علاوه بر این توجه و علاقه به رفاه و خشنودی افراد دیگری که تنها و درگیر مشکلات هستند، می تواند بر احساس ارزشمندی شما بیفزاید.

به موقع از دیگران کمک بخواهید برخی مشکلات را به تنهایی نمی توان حل کرد وقتی احساس می کنید که در کار حل و فصل یک مشکل پیشرفتی ندارید، از متخصصان روان شناسی و مشاوره کمک بگیرید.

میل به کمک خواستن از دیگران نشانه پختگی عاطفی شخص است نه نشانه ضعف او.

نباید چندان دست نگاه داشت تا احساس درماندگی به شما دست دهد، به طور معمول آن قدر صبر نمی کنید که دندان هایتان لق شود و بعد به دندان پزشک مراجعه کنید همین طور هم بهره گیری از خدمات روان شناختی باید مانند مراجعه به دندان پزشک به صورت یک عادت درآید.

در همه امور به خداوند توکل کنیم

درک معنوی دعا و نیایش و ابزار عبودیت به درگاه حق و توکل به خداوند رحمان تاثیر عمیقی بر بهداشت روان افراد می گذارد چرا که فردی که عبادت می کند در مواجهه با مسائل زندگی از بهترین یاری گر یعنی خداوند که منبع بی نهایت رحمت است و کسی برتر از او نیست، یاری می جوید و به واسطه آن امیدواری به حل مشکلات مضاعف می شود.

به وسیله دعا انسان نیازهای خود را بدون احساس سرزنش یا مورد قضاوت واقع شدن با خدا مطرح می کند، بر اثر دعا و نیایش این احساس به ما دست می دهد که شریک غمی پیدا کرده ایم و تنها نیستیم، لذا باور این که من در کنارم بهترین یاور و شریک غم را دارم انسان را از اضطراب و نگرانی دور می کند.

مسئولیت مشکلات و وضعیت خود را بپذیریم

دیگران را مسئول مشکلات خود ندانیم و به اشتباهات خود اعتراف کنیم، از مقایسه مداوم خود با دیگران و رقابت بیش از حد با آن ها بپرهیزیم و آن چه را برای خود نمی پسندیم برای دیگران هم نپسندیم.

در زندگی هدف داشته باشیم

در زندگی با توجه به توانایی ها و امکانات خود اهداف واقعی داشته باشیم.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات: 0 / 5. تعداد امتیازات: 0

به این خبر امتیاز دهید

لینک کوتاه : https://danestanyonline.ir/?p=33887

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

فرم جستجو

تبلیغات در سایت   درباره ما   تماس با ما

logo-samandehi