#تنگ_صیاد #دانستنی #بیشتر_بدانیم
مجموعه پارک ملی تنگ صیاد با مساحت ۲۷ هزار هکتار در ۱۵ کیلومتری شهرکرد واقع شده است.با طی مسافت ۱۵ کیلومتر از شهرکرد، حیات وحش باور نکردنی این منطقه قابل مشاهده است و مسافرانی که مسیر شهرکرد – اصفهان را طی می کنند در کنار جاده مناظر بی بدیلی از این پارک وحش دیدنی را مشاهده خواهند کرد.
علاوه بر حیات وحش و آب و هوای معتدل، دره های زیبا همچون “پاچفت” و “بستان شیر” مأمنی خواهند بود برای مسافرانی که می خواهند به دور از هیاهوی شهر ساعتی در آرامش بیاسایند.
پوشش گیاهی منطقه
براساس بررسی های انجام شده پوشش گیاهی منطقه شامل ۲۰ تیپ گیاهی است که تقریباً در تمام آن ها گونه های مختلف گون و برخی از گندمیان دیده می شود، در این بررسی ها ۲۵۲ گونه متعلق به ۵۲ تیره شناسایی شده که تعداد کمی از آن ها یکساله و اغلب چند ساله علفی هستند؛ ازجمله انواع گندمیان , گون, دم اسبیان ,کنگر ,ریواس, آویشن ,بابونه , شاه تره ,بارهنگ, رازیانه,خاکشیر, کاسنی, شیرین بیان , بادام کوهی , مو وحشی, انجیر وآلبالوی کوهی .
گونه های جانوری
پستانداران : کل و بز , قوچ و میش , پلنگ , کفتار ,روباه , شغال , گرگ , گربه وحشی .
پرندگان : کبک دری ,کبک, تیهو, باقرقره , عقاب , قرقی, سارگپه , دال, شاهین .
خزندگان : انواع مارها و لاک پشت
تاریخ تأسیس منطقه از ابتدا تاکنون
این منطقه در سال ۱۳۴۹ از طرف شورای عالی شکار بانی و نظارت بر صید به عنوان منطقه شکار و تیر اندازی ممنوع اعلام گردید. در سال ۱۳۵۲ با تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام و در سال ۱۳۷۴ نیز حدود ۴۳۷۲ هکتار از قسمت میانی آن تبدیل به پارک ملی شد.
منابع آب
مورفولوژی و زمین شناسی خاص منطقه تنگ صیاد موجب ایجاد آبراهه های متعدد نسبتاً بزرگ و کوچک (در حدود هفتاد آبراهه ) شده است که وسعت آن ها کمتر از یک کیلو متر مربع تا بیش از ۶۰ کیلو متر مربع و طول آن ها کمتر از یک کیلومتر تا بیش از ۱۳ کیلومتر تغییر می کند . این آبراهه ها کاملاً فاقد جریان پایدار و دائم بوده ، فصلی و بعضاً سیلابی هستند . متوسط جریان های سطحی آبراهه ها در کل منطقه بین ۵/۲۴ تا ۵/۲۱ میلیون متر مکعب در سال تخمین زده شده است.۴۲ دهنه چشمه نیز در این منطقه وجود دارد که ۳۸ دهنه آن دارای آبدهی دائمی و ۴ دهنه نیز فصلی هستند از جمله این چشمه ها می توان به چشمه های آبشر شر، ریزاب ، سنگ سفید و بیدخل اشاره نمود.
راه های دسترسی
جاده آسفالته بروجن – شهرکرد ، جاده آسفالته فرخشهر ، جاده قدیم دهنو ، جاده های حاشیه منطقه و جاده جیپ رو احمد آباد ، جاده جیپ رو بستان شیر و جاده جیپ رو تنگ صیاد ، جاده های داخلی منطقه می باشند.
جاذبه های اکوتوریستی
تنوع گونه های گیاهی منطقه ، وجود چشم اندازها و مناظر متنوع و بدیع که حاصل وجود اکوسیستم کوهستان می باشد تفریحات فیزیکی پر تحرک مانند کوه نوردی،صخره نوردی،شکار تفریحی، همچنین چشمه های دائمی ، تماشای حیات وحش ، دسترسی آسان به جاده آسفالته ، نزدیکی به مرکز استان و استان اصفهان از قابلیت های منطقه از نظر گردشگری می باشند.
وضعیت عمومی اقتصادی اجتماعی
منطقه تنگ صیاد عاری ازوجود مناطق مسکونی در داخل خود می باشد اما در حاشیه و پیرامون آن شهرها و روستاهائی وجود دارد که از آن جمله : شهر فرخشهر در شمال منطقه ، روستای ایرانچه در غرب و روستای دهنو در جنوب از مراکز مسکونی هستند که در حاشیه منطقه قرار دارند و روستای دستگرد ، سورک و شهرسفید دشت نیز با فاصله از منطقه ازدیگر مراکز مسکونی هستند که تنگ صیاد از وجود آنان تحت تأثیر قرار می گیرد . تأثیراتی چون : چرای دام ، توسعه شهر و روستا ، دسترسی آسان جهت تعرض و یا تخلف در منطقه ، شکار غیرمجاز و زنده گیری حیوانات ، تقاضای برداشت شن وماسه ، سنگ ، گیاهان علوفه ای و… نمونه هائی از این تأثیرات است.