پایگاه خبری دانستنی آنللاین:سرود کریسمس A Christmas Carol را معمولاً با انیمیشنی به همین نام و ساخته کمپانی والت دیزنی به یاد می آوریم ولی در حقیقت نام یک رمان نه چندان بلند نوشته چارلز دیکنز، نویسندهٔ انگلیسی است.
این کتاب ۱۸۰ سال پیش در چنین روزی (۱۹ دسامبر۱۸۴۳) به چاپ رسید. در این کتاب شخصیت اصلی یعنی اسکروج که مردی ثروتمند ولی خسیس و سنگدل است به کمک روح دوستش مارلی وسه روح کریسمس دگرگون میشود. او پس از دیدن رنج مردم تبدیل به مردی سخاوتمند میشود که همگان او را دوست دارند.
نمایش سرود کریسمس
چارلز دیکنز به غیر از اینکه یکی از بهترین رماننویسان سده ۱۹ میلادی بود، هنرپیشه و کارگردان تئاتر هم بود. خود دیکنز، نمایش سرود کریسمس را به صورت تکنفره در سراسر بریتانیا اجرا کرد. این بازی او در ۳۸ نقش، مورد ستایش بسیار قرار گرفت.
نام اسکروج در سرود کریسمس از کجا آمد؟
گفته میشود چارلز دیکنز هنگامی که در ژوئن ۱۸۴۱ در گورستان کنونگیت در ادینبرا قدم میزد به سنگقبری برخورد که نام «ایبنزر لنوکس اسکروج» و mealman (فروشندهٔ مواد غذایی) روی آن نوشته شده بود. اما دیکنز آن را به اشتباه mean man (مرد بدجنس) خواند. بعدها در یادداشتهای خود نوشت: «اینکه تا ابد تنها یادگاری که از انسان بماند بدجنسی و آزمندی باشد روشنترین گواه زندگی بیهوده و بربادرفته است».
اسکروج واقعی بازرگانی بوده که با واردات و صادرات نوشیدنی شهرتی به هم زده بود و پشتیبانی دربار بریتانیا را بهدست آورده بود. تا جایی که برای دو سال، نماینده اعیان ادینبرا در مجلس اعیان بریتانیا شدد. او فردی خوشمشرب و کمی حقهباز بود. او به احتمال زیاد از یکی از خدمتکارهایش هم سؤاستفاده میکرده و فرزندی خارج از ازدواج داشته است. قبر اسکروج در جریان بازسازی گورستان کنونگیت در سال ۱۹۳۲ گم شد.
شخصیت اسکروج در سرود کریسمس از کجا آمد؟
به نظر میرسد چارلز دیکنز شخصیت خسیس اسکروج را از روی جان الویس (۱۷۸۹–۱۷۱۴) نماینده مجلس عوام بریتانیا از حوزه بارکشر الهام گرفته باشد. با اینکه جان الویس اهل خانوادهای ثروتمند و سرشناس بود اما همه، او را به خاطر خساست میشناختند. آشنایی دیکنز با جان الویس به کتاب زندگی جان الویس آخر نوشته «ادوارد تاپهام» در سال ۱۷۹۰ بازمیگردد. این کتاب با ۱۲ سری چاپ، پرفروشترین کتاب زمانه خود بود و «الویس خسیس» را به عنوان نماد خساست معرفی و ثبت کرد. ادوارد تاپهام مینویسد: «او داوطلبانه خود را از همه راحتیهای زندگی زمینی منع میکرد. زیر باران شدید لندن، پیاده به خانه میرفت که مبادا یک شیلینگ خرج درشکه کند یا با لباس خیس مینشست تا مبادا آتشی روشن کند و لباسهایش را خشک کند. با این که میتوانست به راحتی گوشت تازه بخرد غذاهای ماندهای که با فاسد شدن فقط یک گام فاصله داشتند میخورد». این در حالی بود که جان الویس مشاور و وکیل اموال عمویش بود که معادل ۱۸ میلیون پوند ارزش داشت.
البته الویس، گاهی آدم خیرخواه و قابل اعتمادی میشد. او گاهی به مردم نیازمند پول نقد میداد. خساست جان الویس و خودداری او از خرج کردن پول (حتی برای خودش) باعث شد هنگامیکه در سال ۱۷۸۹ از دنیا برود مبلغی برابر ۲۵ میلیون پوند (امروز) برای فرزندانش به جا گذاشت.
میراث سرود کریسمس
عبارت “کریسمس مبارک” اولین بار در سال ۱۵۳۴ شکل گرفت اما استفاده دیکنز از این عبارت در سرود کریسمس آن را در بین مردم محبوب کرد. نام “اسکروچ” بعنوان مردی خسیس مورد استفاده قرار گرفت و در سال ۱۹۸۲به فرهنگ انگلیسی آکسفورد اضافه شد.