«دانستنی آنلاین»-احسان انصاری:پس از ادعای نوشتن نامه از سوی ترامپ به مقام معظم رهبری و پاسخ تلویحی ایشان به اینکه توقعات قلدرمآبانه آمریکا به نتیجه نخواهد رسید در عمل احتمال مذاکره بین ایران و آمریکا به پایین ترین حد ممکن رسیده است.در چنین شرایطی سوال مهم این است که در صورتی که بین ایران و آمریکا مذاکره ای صورت نگیرد که به احتمال بسیار زیاد همین اتفاق نیز رخ خواهد داد چشم انداز پس از بن بست مذاکرات به چه سمتی خواهد رفت؟
در پاسخ باید عنوان کرد اگر چه احتمال درگیری نظامی پایین است اما به احتمال زیاد فشارحداکثری ترامپ نسبت به ایران تشدید خواهد شد و به همین دلیل این احتمال وجود دارد که نه تنها تحریم های فعلی کاهش و لغو نخواهد شد و بلکه ممکن است در آینده افزایش نیز پیدا کند.
پس از اظهارت رهبر انقلاب آمریکا تصمیم جدیدی درباره ایران گرفت و یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عنوان کرد دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور به معافیت تحریمی عراق برای خرید برق از ایران پایان داد. سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا مدعی شد که اجازه هیچ گونه تسهیل اقتصادی را به ایران نخواهیم داد. این سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه ادعا کرد: کارزار فشار حداکثری علیه تهران با هدف محدود کردن برنامه موشکهای بالستیک ایران و جلوگیری از حمایت این کشور از گروههای تروریستی انجام میشود.
همچنین کاخ سفید به مخالفت کامل ایران برای مذاکره زیر فشار با ایالات متحده و تحکّم و تحمیل توقعات واشنگتن واکنش نشان داد و مدعی شد که تنها دو راه برای برخورد با تهران وجود دارد.
کاخ سفید در بیانیهای مدعی شد: امیدواریم ایران مردم و منافع عالی خود را بالاتر از تروریسم قرار دهد.این نهاد آمریکایی بار دیگر با استفاده از ابزار ارعاب برای تحمیل خواستههای نامشروع خود به ایران ادعا کرد: میتوان با ایران از طریق نظامی یا از طریق توافق برخورد کرد.
این اتفاقات در حالی رخ داده که روسیه موافقت کرده است که به دولت رئیس جمهور دونالد ترامپ در برقراری ارتباط با ایران در موضوعاتی از جمله برنامه هستهای جمهوری اسلامی و حمایت آن از نیروهای ضدآمریکایی منطقهای کمک کند. سخنگوی ریاست جمهوری روسیه (کرملین) گفت: مسکو آماده است تا هر کاری در توان خود برای حل مشکلات میان ایران و آمریکا از طریق مذاکره انجام دهد.
در چنین شرایطی به گفته مدیران پالایشگاههای خصوصی چین، که خریداران عمده محمولههای نفتی تهران هستند، در هفتههای اخیر، ارسال محمولهها به دلیل مجموعهای از موارد عدم پایبندی فروشندگان مختل شده است. آنها اظهار داشتند که دلیل مشخصی ارائه نشده است، اما مشکلات لجستیکی و افزایش هزینهها که زنجیره تأمین را دچار اختلال کرده، عامل این مسئله بوده است.
چین تحریمهای یکجانبه را به رسمیت نمیشناسد و بارها از حق خود برای تجارت با ایران دفاع کرده است. اما واقعیتهای سیستم مالی گسترده آمریکا باعث شده که بنادر و شرکتهای کشتیرانی که ارتباطاتی خارج از سرزمین اصلی چین دارند، از همکاری با نهادها و کشتیهای تحریمشده اجتناب کنند، به ویژه با توجه به اینکه رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، وعده اجرای سختگیرانهتر تحریمها را داده است.
در چنین شرایطی عراقچی وزیر امورخارجه به صراحت عنوان کرد که با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد. وی گفت:« ما تحت فشار و ارعاب مذاکره نخواهیم کرد. ما چنین مذاکرهای را حتی قابل بررسی هم نمیدانیم، موضوع آن هر چه میخواهد باشد.مذاکره با قلدری و دستور دادن متفاوت است».
دفتر نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل هم به صراحت اعلام کرد که مذاکره برای برچیدن برنامه هستهای ایران هرگز محقق نخواهد شد. نمایندگی ایران در نیویورک در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: اگر مقصود از مذاکره، دست یابی به هدف رفع نگرانی از احتمال نظامی شدن برنامه هستهای ایران باشد، قابل بررسی است؛ اما اگر برچیدن برنامه صلحآمیز هستهای ایران باشد که گفته شود کاری که اوباما نتوانست انجام دهد را ما انجام دادیم، چنین مذاکرهای هیچوقت شکل نخواهد گرفت.
واقعیت این است که در شرایط کنونی ایران قصد مذاکره ندارد و به همین دلیل نیز فشار حداکثری افزایش پیدا خواهد کرد.در چنین شرایطی است که وزیر خزانه داری آمریکا به مردم ایران توصیه می کند که ارز خریداری کنند. منظور وی نیز این است که فشارها علیه ایران در آینده افزایش پیدا خواهد کرد.نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که در ماه اکتبر غروب برجام است و به همین دلیل ایران در حدود هفت ماه فرصت دارد که مشکلات خود را با غرب حل کند.
شواهد نشان می دهد که بهار و تابستان سختی را در پیش خواهیم داشت.در بهار و تابستان هم فشارها افزایش پیدا می کند و هم تحریم ها شکل جدیدی به خود می گیرد. این در حالی است که ناترازی های نیز خود را نشان داده و اگر ما در زمستان در زمینه برق و گاز با چالش مواجه بودیم در تابستان با چالش آب نیز مواجه خواهیم بود.از سوی دیکر ممکن است مسأله بنزین نیز در سال آینده چالش ساز باشد. البته این مسائل داخلی است. در سیاست خارجی نیز آمریکا تلاش می کند ایران را با محدودیت های بیشتری مواجه کند. نقطه کانونی آنها نیز مسأله اسرائیل است.بدون تردید تا زمانی که موجودیت اسرائیل توسط ایران تهدید می شود دنیای غرب با ایران کنار نخواهد آمد.
در شرایط کنونی آمریکا و کشورهای اروپایی تمایلی به درگیری نظامی با ایران ندارند. به نظر می رسد ایران و غرب به این نتیجه رسیده اند که جنگ راه حل مناسبی برای مسائل کنونی نیست و به همین دلیل باید ایران خود ر با تحولات جهانی همراه کند.