دانستنی آنلاین: دبیر علمی همایش ملی مسئولیت اجتماعی در خصوص تشکیل شبکه کنشگران حوزه مسئولیت اجتماعی، گفت: پیش از برگزاری این همایش در راستای شبکه سازی نخبگانی از تیر ماه جلساتی با فرهیختگان این حوزه برگزار شد.
به گزارش دانستنی آنلاین؛ حسین محمودی– مسئولیت اجتماعی گر چه به قول مولانا جامه کهنهاست ز بزاز نو، اما در مفهوم امروزین خود، مسئولیت اجتماعی شرکتها و دانشگاهها چارچوب مشخص و به مدونی دارند که حاصل تلاش نخبگان جهانی در عرصه اخلاق و پایداری است.
هر کشوری برای دستیابی به رفاه اقتصادی، تعالی اجتماعی و امنیت محیط زیستی نیازمند سیاستها و راهبردهای همسو و موثر است که در این میان مسئولیت اجتماعی دانشگاه (USR) و مسئولیت اجتماعی شرکتها (CSR) با ماهیت داوطلبانه و اخلاقمدارانهای که دارند، یکی از رویکردهای کاربردی در جهت رسیدن به اهداف پایداری هستند.
همایش ملی «مسئولیت اجتماعی؛ دانشگاه و صنعت» با هدف تدقیق و ترویج مفهوم مسئولیتپذیری اجتماعی در حوزه دانشگاه و صنعت بر آن است تا همه پژوهشگران، نخبگان، کنشگران و علاقه مندان به این مقوله را گرد هم آورد تا برای رسیدن به یک فهم مشترک و درک از چیستی و سویه های مختلف مسئولیت اجتماعی شرکتی و دانشگاهی برسد.
از آنجا که در یک همایش یک روزه امکان تحقق این امر مهم سخت می نمود، دست اندر کاران این همایش با برگزاری شش نشست تخصصی که از تیرماه تا مهرماه ۱۴۰۲ ادامه داشت سعی بر ایجاد فضای تعاملی نمودند تا همه صاحب نظران این عرصه در موضوعات و محورهای مختلف، هماندیشی کنند.
با توجه به اینکه مسئولیت اجتماعی شرکتی و دانشگاهی مقولهای چند وجهی و از منظر اجرایی فرایندی فرابخشی است، در این نشستها، ترکیب اعضای نشست شامل شرکتها و سازمانهای مختلف دولتی و غیر دولتی و نیز نهادهای مردمی و همچنین سیاستگذاران بوده است.
یکی از اهداف این همایش ملی و پیش نشستهای آن، شبکه سازی صاحبنظران و کنشگران حوزه مسئولیت اجتماعی با اهداف شناسایی ایدهها، تعامل و تبادل تجربیات و یکپارچهسازی و همگرایی توان شرکتها و سازمانها برای نهادینهسازی فرهنگ مسئولیت اجتماعی است.
مقوله مسئولیت اجتماعی شرکتها و دانشگاهها نیازمند وحدت رویه و وفاداری به اصول و اهداف کلان پایداری است. اقدامات مسئولیت اجتماعی شرکتها در درجه اول باید بر مبنای یک چارچوب مدون، جریانی دامنهدار و پایدار باشد و در یک بستر فرایندی ریشه داشته باشد. بنابراین اقدامات سطحی، سلیقهای و بدون پشتوانه علمی به روند گسترش این مفهوم ضربهای جبران ناپذیر میزند.
در همین راستا، این همایش بر آن است تا با تلاقی خردمندانه مسئولیت اجتماعی دانشگاهها و دانشگاهیان از یک سو و مسئولیت اجتماعی شرکتها، سازمانها و صنایع از سوی دیگر، همافزایی دانشی و نهادی ایجاد کند تا در نهایت، هدف ایده آل رفاه برای همه و صیانت از محیط زیست میسر شود.
این همایش آغاز راهی خواهد بود که در طول زمان ادامه خواهد داشت و هر محوری که در همایش به بحث و نقد گذاشته شود، موضوعی برای نشستهای تخصصی و شکلگیری دومین همایش در سالهای آتی خواهد شد تا جریانی پیوسته شگل گیرد و نظام دانشی مسئولیت اجتماعی از قوام لازم برخوردار شود و همه افراد و سازمانهای پیشرو و فعال در این مقوله در کنار هم، توفیقات روز افزونی را سبب شوند.
حسین محمودی
عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی و
دبیر علمی همایش