«دانستنی آنلاین»-احسان انصاری: پس از کش و قوس فراوان و گمانه زنی هایی مختلفی که درباره نامه ترامپ به ایران مطرح شده بود در نهایت انور قرقاش مشاور دیپلماتیک رئیس کشور امارات عربی متحده در سفر به تهران نامه رئیسجمهور آمریکا را تحویل وزیر امور خارجه داد.با این وجود هنوز جزئیات دقیق این نامه منتشر نشده است.
پایگاه خبری آکسیوس در این باره اعلام کرد که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه در سفر به ابوظبی و در دیدار با محمد بن زاید رئیس امارات عربی متحده نامه ترامپ را تحویل وی داده است.
در همین زمینه عباس عراقچی وزیر امور خارجه درباره دیدار مقام ارشد اماراتی با وی در تهران گفت: علاوه بر گفت وگو در خصوص مناسبات دوجانبه و مسائل منطقهای نامهای نیز از طرف رئیس جمهور ایالات متحده دریافت شد. وزیر خارجه ایران همچنین خبر داده که تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری دارد و «یک ایده جدید برای حل مسائل مطرح است که در حال بررسی آن هستیم».
او در توضیح واکنش ایران به سیاست فشار حداکثری «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا گفته است: «اگر در شرایطی که طرف فشار حداکثری تحمیل میکند، وارد مذاکره شویم، از موضع پایین وارد مذاکره شدهایم و دستاوردی نخواهیم داشت. این موضوع سر لجبازی یا آرمان خواهی نیست و یک موضوع کارشناسی است. باید به طرف مقابل ثابت شود که سیاست فشار کارآیی ندارد تا آن موقع بتوانیم در شرایط برابر پشت میز مذاکره بنشینیم».
عراقچی در ادامه تصریح کرد: «راهبرد صبر ما مبتنی بر یک صبر انفعالی نیست، بلکه صبر همراه با ابتکار عمل است. ما اصلاً یک سیاست منفعلانه نداریم که بنشینیم نگاه کنیم چه تصمیمی برای ما میگیرند؛ نه، حتی درخصوص مذاکرات احتمالی هستهای هم طراحی داریم و برنامهریزی کردهایم. مذاکرات که به صورت غیرمستقیم جریان دارد. کانال سه کشور اروپایی برقرار است. با آقای گروسی و آژانس هستهای همکاری داریم و یک ایده جدید برای حل مسائل مطرح است که داریم بررسی میکنیم».
این اتفاقات در حالی رخ می دهد که رهبر انقلاب به تازگی در این باره تصریح کردند: «ایران چرا حاضر به مذاکره نیست؟ به خودتان برگردید. ما نشستیم چند سال مذاکره کردیم همین شخص مذاکره تمام شده، کامل شده و امضا شده را از میز بیرون انداخت و پاره کرد. وقتی میدانیم عمل نمیکند چه مذاکرهای کنیم؟ مذاکره با دولت فعلی آمریکا موجب رفع تحریمها نخواهد شد بلکه گره تحریمها را کورتر خواهد کرد.تحریم بیاثر نیست اما اینجور نیست که اگر وضع اقتصادی ما بد است، منشأش صرفاً تحریم باشد؛ به اعتراف دشمن، تحریمها به تدریج در حال بیاثر شدن هستند؛ علت مشکلات اقتصادی بیشتر از تحریمها، بیتوجهیهای خودمان است. میگویند «نمیگذاریم ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند»، ما اگر میخواستیم سلاح هستهای درست کنیم، آمریکا نمیتوانست جلوی ما را بگیرد. ایران به دنبال جنگ نیست اما اگر آمریکاییها و عواملشان دست به اقدام غلطی بزنند، اقدام متقابل از طرف ایران قاطع و حتمی است و آنکه بیشتر ضرر میکند آمریکا است».
در چنین شرایطی نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد در نیویورک در پی برگزاری نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره «عدم اشاعه»، یک بیانیه ضدایرانی را منتشر کرد. نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، ضمن اتهام زنی به ایران، بر پیگیری سیاست «فشار حداکثری» تاکید کرد. در ادامه این بیانیه ادعا شده است: «ایران آشکارا از شورای امنیت تبعیت نمیکند، تعهدات پادمانی خود در آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نقض میکند و نگرانیهای شفاف و مداوم شورای امنیت و جامعه بینالمللی را نادیده میگیرد».
در ادامه این بیانیه آمده است: «همانگونه که در گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده است، تهران تولید اورانیوم غنیشده با خلوص بالا را تسریع کرده است. ایران تنها کشوری در جهان است که بدون در اختیار داشتن سلاح هستهای، اورانیوم با خلوص بالا را غنیسازی میکند؛ اقدامی که هدف صلحآمیز معتبر ندارد».این ادعا درحالی است که ایران بارها اعلام کرده به تعهدات خود در چارچوبهای قانونی عمل کرده است و برنامه هستهای آن کاملا صلحآمیز است.
معاون نماینده بریتانیا در سازمان ملل متحد درباره روند مذاکرات به تازگی گفت: پیشنهاد مذاکره واشنگتن با تهران خوب است و ما ایران را به شرکت جدی در این مذاکرات تشویق می کنیم. وی در عین حال با بیان اینکه ما از گزارش هایی در مورد تولید اورانیوم غنی شده توسط ایران نگران هستیم گفت: ما هر اقدام دیپلماتیکی را که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای لازم باشد، انجام خواهیم داد.
واقعیت این است که ترامپ در صورتی از خود انعطاف نشان خواهد داد که بتواند از ایران امتیاز بگیرد. این در حالی است که ایران در شرایط کنونی در وضعیتی قرار ندارد که بتواند به ترامپ امتیاز بدهد.ترامپ خواسته های حداکثری خواهد داشت که برای ایران غیر قابل قبول است.به تازگی نیز مقام معظم رهبری نیز در سخنان خود مذاکره با آمریکا را رد کرده اند. سیاست خارجی در ایران در اختیار دولت نیست و توسط نهادهای بالادستی تعیین می شود.نهادهای بالادستی نیز زیاد علاقه مند به مذاکره با آمریکا نیستند.
ترامپ گمان می کند پس از آتش بس بین اسرائیل و حماس و همچنین سقوط حکومت بشار اسد ایران دیگر کارتی برای روی میز گذاشتن ندارد.آمریکایی ها معتقدند تنها کارتی که برای ایران باقی مانده برنامه هسته ای است که اگر به درستی از این کارت استفاده نکند نیز به جای اینکه امنیت زا باشد امنیت زدا خواهد شد.به همین دلیل اصولا زیاد به سود ایران نیست که با این کارت زیاد بازی کند.از سوی دیگر ایران در شرایط انفعالی قرار ندارد و هنوز کارت های زیادی برای بازی دارد که یکی از آنها روابط نزدیک تر با کشورهای اروپایی است که این روزها زیاد دل خوشی از سیاست های ترامپ ندارند.