4
معادلات انتخابات ریاست جمهوری به چه سمتی حرکت خواهد کرد؟

آیا کشور۸۰ نفر در تراز ریاست جمهوری دارد؟

  • کد خبر : 165155
  • 17 خرداد 1403 - 16:56
آیا کشور۸۰ نفر در تراز ریاست جمهوری دارد؟
 در چنین شرایطی این سوال مطرح است که اگر کشور80 نفر در تراز ریاست جمهوری دارد که اغلب آنها نیز در گذشته در مناصب کلیدی نظام حضور داشته اند چرا در شرایط کنونی کشور با چنین چالش ها و بحران های بزرگی مواجه شده است؟

«دانستنی آنلاین»- احسان انصاری: ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری در حالی برگزار شد که۸۰ نفر خود را نامزد رئیس جمهور آینده کشور کرده اند. اتفاقی که در کمتر کشوری در جهان رخ می دهد. در اغلب کشورهای جهان احزاب سیاسی افراد برگزیده خود را معرفی می کنند و سپس این افراد براساس برنامه های حزب متبوع خود با هم رقابت می کنند که معمولا نیز تعداد نامزدهای انتخاباتی کمتر از انگشتان یک دست می شود.

با این وجود در ایران به دلیل فقدان احزاب سازمان یافته افراد بدون ارائه برنامه و ارائه راه حل برای مشکلات کشور در انتخابات ثبت نام می کنند.نکته مهم اینکه اعضای دولت آقای رئیسی نیز که عنوان می کردند این دولت دستآوردهای مهمی به همراه داشته با شعار تغییر وضعیت موجود در انتخابات ثبت نام کردند.

در چنین شرایطی این سوال مطرح است که اگر کشور۸۰ نفر در تراز ریاست جمهوری دارد که اغلب آنها نیز در گذشته در مناصب کلیدی نظام حضور داشته اند چرا در شرایط کنونی کشور با چنین چالش ها و بحران های بزرگی مواجه شده است؟

با این وجود مهم ترین چهره هایی که به احتمال زیاد رقابت اصلی ریاست جمهوری را برگزار خواهند کرد لاریجانی،قالیباف،جهانگیری و جلیلی خواهند بود.البته این رقابت در حالی شکل خواهد گرفت که اگر صلاحیت جهانگیری و لاریجانی تأیید شود که احتمال اول کمتر و دومی بیشتر خواهد بود.

لاریجانی از سابقه اجرایی و مدیریت کافی برای مدیریت کشور برخوردار است و به همین دلیل در شرایط کنونی می تواند گزینه مناسبی برای ریاست جمهوری باشد. ضمن اینکه وی که زمانی مذاکره کننده ارشد ایران در پرونده هسته ای بود به خوبی به جزئیات این پرونده آگاهی دارد و به همین دلیل احتمال اینکه در دولتی که توسط وی شکل می گیرد برجام به نتیجه برسد زیاد است.

شاید به همین دلیل است که سعید جلیلی که تاکنون در هر انتخاباتی حضور پیدا کرده بازنده بوده هجمه را علیه لاریجانی آغاز کرده و حتی حامیان وی خواستار رد صلاحیت لاریجانی شده اند.

بازیگر مهم دیگری که در انتخابات آینده تأثیرگذار خواهد بود محمد باقر قالیباف است که در صورتی که لاریجانی رد صلاحیت نشود باید با وی  رقابت کند و در صورتی که مانند انتخابات۱۴۰۰ شورای نگهبان اجازه ندهد لاریجانی در انتخابات حضور داشته باشد باید با سعید جلیلی رقابت کند. جایی که شکاف بین اصولگرایان به نهایت خود خواهد رسید و تندروهای این جریان پشت سر جلیلی با قالیباف مقابله خواهند کرد که احتمالا از شانس بیشتری نسبت به جلیلی برخوردار است.

البته این اتفاقات در شرایطی رخ می دهد که اسحق جهانگیری معاون اول دولت حسن روحانی در انتخابات تأیید نشود. در صورتی که وی در انتخابات حضور داشته باشد جریان اصلاحات به صورت تمام قد از وی حمایت خواهد کرد و در چنین شرایطی گزینه نهایی اصولگرایان کار سختی برای حضور در پاستور خواهد داشت.

هر چند با توجه به گارد بسته شورای نگهبان در سال‌های اخیر احتمال تأیید صلاحیت وی بالت نیست اما اتاق فکر‌های انتخاباتی اصولگرایان از این واهمه دارند که او در مناظرات تلویزیونی با بیان انتقادات صریح کار اصولگرایان را خراب کند.

مسعود پزشکیان و عبدالناصر همتی نیز اگر چه در انتخابات ثبت نام کرده اند اما با دو چالش مواجه هستند. نخست اینکه احتمال تأیید صلاحیت آنها توسط شورای نگهبان کم است و دوم اینکه اگر تایید شوند این احتمال که اصلاح طلبان به صورت تمام قد از آنها حمایت کنند بعید به نظر می رسد. البته این موضوع درباره پزشکیان تاحدود زیادی متفاوت است و به دلیل اینکه وی دارای خاستگاه اصلاح طلبی است و در دولت سید محمد خاتمی وزیر بهداشت بوده می تواند از این ظرفیت برخوردار شود که به گزینه نهایی اصلاح طلبان تبدیل شود و یا در صورتی که به صورت همزمان با علی لاریجانی در انتخابات حضور داشته باشد در نهایت به سود وی کناره گیری کند. کاری که محمد رضا عارف در انتخابات۱۳۹۲ به سود حسن روحانی انجام داد.

زاکانی ممکن است در مناظره‌ها نقش پوششی را ایفا کند و بعداً به دولت برود یا بقایش در شهرداری را تثبیت نمایید. مهرداد بذرپاش وزیر فعلی راه و شهرسازی نیز از وضعیتی مشابه زاکانی برخوردار است و برای تثبیت جایگاه سیاسی‌اش پا به میدان گذاشته و نه لزوماً ریاست جمهوری.

در روز شنبه یعنی سومین روز ثبت نام انتخابات اتفاق غیر منتظره ای رخ داد که حساسیت های انتخاباتی را افزایش داد.حضور وحید حقانیان عضو بیت رهبر انقلاب در وزارت کشور و ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری از جمله اتفاقاتی بود که فضای انتخابات را تحت تأثیر قرار داده است.

محمدرضا صباغیان، عباس مقتدایی، قدرتعلی حشمتیان، محمود احمدی بیغش، محمد خوش‌چهره، سید احمد رسولی نژاد، حبیب الله دهمرده، سید محمدرضا میر تاج الدینی، زهره الهیان و فداحسین مالکی، مسعود زریبافان، حسین افشارزاده، حسینعلی قاسم‌زاده، صادق خلیلیان، سیدمحمد مقیمی، ایرج شاهوردی، محمدحسن قدیری ابیانه، حسن محمدیاری، سیدمجتبی محفوظی، شهریار حیدری، علی صوفی، حسین میرزایی، غلامحسین رضوانی، جلیل جعفری و سید غنی نظری، الیاس نادران، حسن سبحانی، حسن کامران، حجت‌الاسلام احمد اکبری، قاسم جاسمی، حمیده زرآبادی، محمد ناظمی اردکانی، علیرضا ورناصری، حمید کریمی، علی آذری، محمدرضا اسکندری، وحید جلال زاده، اردشیر مطهری، محمد وحدتی، حسن نوروزی، محمد رویانیان، حسین گروسی، محمدعلی وکیلی، مهدی شیخ، محسن کوهکن، محمدحسن نامی، محمدمهدی زاهدی، علیرضا افشار، اصغر سلیمی، شمس‌الدین حسینی، هاجر چنارانی، ضرغام صادقی، عبدالرحیم بهاروند، اکبر نیکزاد، سید احمد موسوی، علی وقفچی، ابراهیم عزیزی، سید علی حسینی و رفعت بیات از جمله چهره‌های هستند که برای انتخاب شدن به عنوان رئیس جمهور ثبت نام نکرده اند.

 

 

 

۰/۵ (۰ نظر)
لینک کوتاه : https://danestanyonline.ir/?p=165155

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.