کلسیم یکی از عناصر شیمیایی است که برای موجودات زنده از جمله انسان، حیاتی میباشد. نشانهی شیمیایی کلسیم “Ca” است. کلسیم در بسیاری از غذاها یافت میشود. ما نیاز به مصرف مقدار مشخصی از کلسیم برای ساختن و حفظ استخوانهای قوی و ارتباطات سالم بین مغز و قسمتهای مختلف بدن داریم. کلسیم به تقویت استخوانها ادامه میدهد تا وقتی که انسانها به سن ۲۰ الی ۲۵ سالگی یا به رشد کامل رسیده باشند. بعد از آن سن، این عنصر به تعمیر و نگهداری از استخوان و همچنین کاهش از دستدادن ضخامت استخوانها، که یک بخش طبیعی از روند بالا رفتن سن است، کمک میکند. افرادی که کلسیم دریافتی آنها قبل از سن ۲۰ تا ۲۵ سالگی ناکافی است، در مراحل بعدی زندگی بهطور قابل توجهی درمعرض ابتلا به بیماری استخوان شکننده یا پوکی استخوان هستند، زیرا کلسیم از استخوانها به عنوان منبع ذخیره، جذب میشود. کلسیم انقباض عضلانی، از جمله ضربان قلب را تنظیم میکند. همینطور نقش کلیدی در انعقاد خون (لخته شدن) ایفا میکند. تقریبا همه کلسیم در بدن ما در دندانها و استخوان ذخیره شدهاست، که به سختی و ساختار آنها کمک میکند. کلسیم همچنین نقش مهمی در آزادسازی هورمونها و آنزیمها ایفا میکند، و به خونرسانی رگهای خونی در سراسر بدن کمک میکند. مطالعهای که در سال ۲۰۱۰ در دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی صورت گرفت نشان داد که دریافت کلسیم کافی در اوایل زندگی میتواند بعدها از فرد در مقابل بیماری چاقی محافظت کند.
ویتامین دی کمک میکند تا بدن ما کلسیم را جذب و در استخوانها حفظ کند.
به گزارش NIH ، حدود ۴۳ درصد از تمام بزرگسالان آمریکایی و ۷۰ درصد از زنان بزرگسال از مکملهای غذایی استفاده میکنند .مصرفکنندگان با استفاده از مکمل، مصرف روزانه کلسیم خود را حدود ۳۰۰ میلیگرم افزایش میدهند. زنان بزرگسال احتمال بیشتری برای مصرف مقادیر ناکافی کلسیم را در مقایسه با مردان بزرگسال دارند.
رژیمهای غذایی غنی از کلسیم طول عمر زنان را افزایش میدهد. محققان دانشگاه مک گیل در کانادا در مجله علوم درونشناسی و متابولیسم گزارش دادند؛ زنانی که رژیم غذاییشان غنی از کلسیم است نسبت به همتایان خود که مقدار کلسیم در رژیم غذاییشان پایین است، طول عمر طولانیتری دارند.
غذاها و نوشیدنیهای زیر منابع غنی از کلسیم هستند:
- شیر
- پنیر
- ماست
- آجیل و دانهها، از جمله پسته، کنجد، بادام، فندق
- لوبیا
- انجیر
- بروکلی
- اسفناج
- غلات غنیشده صبحانه
- پوست تخم مرغ خرد شده – می توان آنها را پودر کرده به غذاها یا نوشیدنی اضافه کنیم.
شرایط، وضعیت و یا بیماریهایی که به عنوان علل احتمالی از hypocalcaemia (کمبود کلسیم) شناخته شدهاند، به شرح زیر است:
- پرخوری، بی اشتهایی و برخی دیگر از اختلالات در غذا خوردن
- استفاده طولانی مدت از مسهلها
- استفاده طولانی مدت از برخی داروها، مانند شیمی درمانی و یا کورتیکواستروئیدها
- فقدان هورمون پاراتیروئید
- افرادی که مقدار زیادی پروتئین و یا سدیم مصرف میکنند که کلسیم را دفع میکند
- برخی از سرطانها
- زنان یائسهای که بسیار کافئین، نوشابه و یا الکل مصرف میکنند بیشتر در معرض خطر پایین بودن سطح کلسیم هستند.
- بیماری سلیاک، بیماری التهاب روده، بیماری کرون و برخی از بیماری های گوارشی دیگر.
- برخی از اعمال جراحی، از جمله برداشتن معده
- نارسایی کلیه
- التهاب لوزالمعده
- کمبود ویتامین D
- کمبود فسفات
- برخی از افراد که یک رژیم غذایی گیاهخواری دنبال میکنند در صورتی که گیاهان غنی از کلسیم یا کلسیم غنی شده مصرف نکنند، به کمبود کلسیم دچار می شوند.
- پوکی استخوان
- افرادی که به عدم تحمل لاکتوز(نارسائی لاکتاز) دچار هستند، اگر با دقت از غذاهای غیر لبنی که در کلسیم غنی هستند و یا مواد معدنی به آنها اضافه شدهاست استفاده نکنند، ممکن است کلسیم کافی دریافت نکنند/
روزانه باید چه مقدار کلسیم مصرف کنم؟
با توجه به موسسه پزشکی (IOM)، ما روزانه باید در مقادیر زیر کلسیم مصرف کنیم :
ردیف | سن | میزان کلسیم روزانه مورد نیاز |
1 | ۰ تا ۶ ماه | ۲۰۰ میلیگرم در روز |
2 | ۷ تا ۱۲ ماه | ۲6۰ میلیگرم در روز |
3 | ۱ تا ۳ سال | 7۰۰ میلیگرم در روز |
4 | ۴ تا ۸ سال | ۱۰۰۰ میلیگرم در روز |
5 | ۹ تا ۱۸ سال | 1300 میلیگرم در روز |
6 | ۱۹ تا ۵۰ سال | ۱۰۰۰ میلیگرم در روز |
7 | ۵۱ سالگی تا ۷۰ سال (مردان) | ۱۰۰۰ میلیگرم در روز |
8 | ۵۱ سالگی تا ۷۰ سال (زنان) | ۱۲۰۰ میلیگرم |
دریابید که آیا شیر واقعا برای بدن خوب است یا نه و هنگامی که آن را از رژیمتان حذف میکنید چه عوارضی در کمین شماست؟
- استخوانبندی بدن خود را شکننده میکنید.
- خطر ابتلا به سرطان را در خود تخفیف دادهاید.
- نیازمند مصرف مکملهای ملین فیبری میشوید.
- نیاز به شلوارهای بزرگتری دارید.
- احساس نفخ دارید.
- باید بیمهنامه عمر خود را تمدید کرده و مبلغ را بالا ببرید.